Koeratoidu tootjad hakkasid toodangusse lisama ohtralt teravilja juba 1950-ndatel ning mitte selle pärast, et sellest kuidagi koertele kasu oleks. Peamine põhjus on hoopis see, et tegemist on kergesti kättesaadava ja odava toorainega, millel on pikk säilivusaeg ning mis võimaldab koeratoidukrõbinatele nende iseloomuliku kuju.

Töödeldud teravilja lisamine suurendab toidu mahtu, kuid vähendab selle toiteväärtust. Ebasobivad teraviljad koeratoidus on näiteks oder, riis ja riisijahu, mais (maisijahu, maisitärklis ja kõik muud vormid), kaer, teraviljaidud ja seemnekestad, soja ning nisu.

Peamine, mida teravili koertele põhjustab, on ülekaalulisus. Tegemist on rafineeritud süsivesikutega, mis sarnaselt inimestele tõstavad kiiresti veresuhkrut ning insuliini, põhjustades liigset koormust pankreasele, pidevat näljatunnet ning insuliiniresistentsuse ja diabeedi teket.

Pideva näljatunde tõttu sööb koer rohkem kui tarvis, tema kehakaal tõuseb ning sellega kaasnevad liigesepõletikud ja muud kroonilised põletikud kehas, mis on vähi eelastmeks. Väga sageli soovitavad loomaarstid sel juhul kalleid spetsiaaltoite, mis on kaloritevaesed ja kiudainerikkad, kuid sellegipoolest põhinevad teraviljal, mis ainult süvendab probleeme.

Teravili sisaldab sageli ka pestitsiide, herbitsiide ja muid kartsinogeense toimega aineid. Enamasti on koeratoidus kasutatav teravili inimeste toiduainetööstuse jääk, mis tähendab seda, et need sisaldavad ohtralt kahjulikke toksiine ja minimaalselt vitamiine.

Sageli pärinevad need lisaks ka geenmuundatud taimedest. Kuna koerte liigiomane dieet ei sisalda teravilja, siis on aina enam levinud ka koerte gluteenitalumatus. See väljendub pärmseene infektsiooni levikuga tasakaalust väljas soolestiku tõttu ning võib tähendada kroonilisi kõrva- ja nahapõletikke, kõhulahtisust, lekkiva soole sündroomi ja palju muud.

Allikas: Telegram.ee

 

Märksõnad:

Tagasi