Oherpalus toimus Talvekarikas 2009

Ohepalu külas Kadrina vallas toimus koerte rakendispordi Talvekarikas 2009, kirjutab Maaleht.

Kohale oli tulnud päris suur hulk võistlejaid ja pealtvaatajaid. Suusatajaid, keda vedasid koerad, oli 7, kahesel rakendil võistlejaid 7 ning 100 m sprindis osales 17 võistlejat.

Esimene ala nägi välja, et peremees sõitis suuskadel ning koer oli jooksurihmaga tema külge kinnitatud. Teisel alal oli puust kelgu ette rakendatud kaks koera. Mõlemal võistlusalal osalejad pidid läbima 3,5 km ringi. Sprindis pidid koerad vedama raskustega kelku ning kasvataja jooksis kürval ergutades.

Mutimuudi kennelist Kersti Reppo, kes oli üks ürituse korraldajatest, ütles, et on tegelenud sellelaadsete võistlustega neli aastat. Talvel korraldatakse kelgusõitu, suusatamist ning vedu koertele, sügisel matkatakse jne.

Ohepalu küla valiti kuna tegemist on väga ilusa kohaga ning kohalik külalistemaja kutsus. "Pärnus ei ole nii palju lund kui siin," märkis Reppo. "Üllatab rohke osalejate ning pealtvaatajate arv."

Korraldajad ise osalesid tegid demonstratsioonesinemise. Mutimuudi kennelist Ain Reppo sõitis võidu poja Lauriga. Lauri Reppo aeg neljasel rakendil oli 6.14 ning Ain Reppol 6.39.

Reppod pakuvad ka koerterakendi sõitmise võimalust. Nii võivad tulla nende juurde koertega sõitma nii koolid kui lasteaiad või niisama soovijad.

Hiljem said soovijad proovida alaska huskyde kiirust ka omal nahal. Reppod lasid soovijatel sõitu nautida 8 husky vedamisel. Peab tunnistama, et kelgus istuda oli väga tore. Samas tundusid huskyd üsna pisikesed võrreldes alaska malamuutide või teiste suuremate koertega. Kelku juhtinud koerte omanik Ain Reppo lohutas, et koerad on sellega harjunud ning tahavadki sedalaadi trenni teha. Trennis sõidavad nad 15-20 km korraga. Isegi kui koormus on olnud suur, nagu näiteks võistlustel osalemine, siis juba kolmandal päeval avaldavad nad väga aktiivselt soovi trenni teha.

"Kui inimene neid lõpmatuseni ei sunni, siis ei ole ka ohtu, et koer võiks oma võimete piire ületada," selgitas kelgujuht, kui mul tekkis hirm, et äkki koerad pingutavad liiga palju või neil on liiga raske.

Koerad olid väga sõbralikud ning lasid end paitada nii suurtel kui väikestel. Seega oli vaatamist ka niisama uudistajal - hea põhjus kodust välja minna, veeta aega värskes õhus ning teha tutvust erinevate koeratõugudega.

Foto: Jaanus Simson


Tagasi

Kommenteerida saavad ainult registreerinud kasutajad.